Van Moskou naar Irkutsk
Lieve allemaal.
Heel erg bedankt voor alle lieve reacties! Erg leuk om het te lezen, doet me goed!
Ik wil uit mijn vorige blog even iets rechtzetten, het festival bleek later toch niet te zijn omdat Moskou 300 jaar bestaat, dat bestaat namelijk al 862 jaar! Wat dan wel 300 jaar geleden is of zo lang bestaat weet ik niet..
Ik ben in Siberie! In Irkutsk om precies te zijn. Het is hier koud, ongeveer 10 graden. De afgelopen dagen heb ik in de trein doorgebracht, heb ik mijn eerste Wodka-avond beleefd en heb ik het Baikalmeer gezien! Maar laat ik bij het begin beginnen..
Ik was gebleven bij de ochtend van mijn laatste dag in Moskou. Ik ben die dag naar het Museum of Modern Art geweest. Leuk om gezien te hebben alleen vond ik het allemaal wat van hetzelfde. Er hingen schilderijen van 1 en dezelfde schilder, die eigenlijk meer een striptekenaar was naar mijn mening. Allemaal poppetjes geschilderd op de manier waarop een kind van drie dat doet. Wel knap hoe alle kleuren er mooi uit kwamen, maar toch had ik het er snel gezien.
's Middags heb ik samen met Caja de metro gepakt naar the Exhibition Centre. Geen idee wat het moest zijn, maar het werd ons aangeraden door iemand uit haar hostel. Uiteindelijk weet ik nog steeds niet zo goed wat het was, een groot park met allemaal mooie gebouwtjes en daar tussen in tuintjes en vijvertjes. Verder kwam er uit de speakers de meest vreselijke muziek en stonden er overal kraampjes met reclame en prullaria. Caja en ik zijn daarna nog met z'n tweetje uit eten geweest, echte Russische kost. Best lekker!
Om 21.00 uur hadden we met z'n tweeen afgesproken in het parkje vlak bij onze hostels om nog even van de laatste avond in Moskou te genieten. Daarna de metro naar het station gepakt om in de trein te stappen. We haddenniet dezelfde trein, dus daar scheidde onze wegen.
In de trein kreeg ik in plaats van een 4 persoonscoupe en 2 persoonscoupe aangeboden. En daarbij had ik ook geen coupegenoot dus zat ik er lekker alleen. Super luxe dus! Later bleekdat ik de slaap cabine van de provodnik (steward in de trein) toegewezen had gekregen en dat zij zelf inde gewone coupe naast mij sliepen. Raar, maar okee! Ikhad niets te klagen.
In de trein ontmoette ik al snel Jan enEllen. Een gezellig stel uit Drachten. Met hen heb ik de eerste dag in de trein een beetje overleefd. Na zo'n eerste dag merk je eigenlijk al snel hoe lang 4 dagen eigenlijk zijn. Na 1 dag ben je het eigenlijk al zat. Gelukkig ontmoette ik op de tweede dag nog meer toeristen. Met hen heb ik de rest van de reis doorgebracht.Erg gezellig en dit resulteerde dan ook tot mijn eerste echte wodka-avond in mijn coupe, want dan had verder niemand er last van. Daar zaten/stonden we dan met z'n 8en opgepropt in een 2 persoonscoupeetje.Veel gelachen, gekletst en gevoetbald op de tussenstations (zelfs provodnik deden mee!).
Verder in de trein lekker gerelaxed, boekje gelezen en muziek geluisterd. De derde dag werd de omgeving buiten de trein mooier, in het begin zag ik alleen maar berkenbomen maar nu reden wemeer door een heuvelachtig landschap met overal hele kleine houten huisjes met akkertjes ervoor. Het zag er een beetje uit als de moestuintjes aan de Prijsseweg in Culemborg maar hier woonden de mensen ook echt. Kleine huisjes, alleen van hout, en dan te bedenken dat het hier in de winter wel -30 kan worden.. ik moet er niet aan denken.
Gisteren ben ik aangekomen in Irkutsk.Na eerste lekker gedoucht te hebben (in de trein4 dagen zonder douche is niet echt lekker) ben ik meteen op pad gegaan om een busje richting het Baikalmeer te vinden. Dit ging zo gemakkelijk nog niet omdat het kaartje wat ik had nogal onduidelijk was en werkelijkwaar niemand hier 1 woordEngels spreekt. Leuk om te weten trouwens, ik verblijf hier in een Homestay, dus bij een oud Russisch mevrouwtje thuis. Ze heet Elena en op haar kaartje dat ik kreeg stond 'English Teacher', helaas kan ook zij geen woord Engels..Wist ik meteen waarom niemand in Irkutsk Engels spreekt,als zelfs de leraren het niet spreken..
Gelukkig ben ik inmiddels ookeen gevorderde in handen-en-voeten-taal en heb ik het busje gevonden. Na een uurtje arriveerde ik bij het Baikalmeer. Prachtig om te zien, ondanks dat het wat bewolkt was en nog kouder dan in Irkutsk. Gekke was dat er geen kip te bekennen was, terwijl het zo'n toeristisch oordhoorde te zijn. Halverwege de boulevard kwam ik Adrian, Zwitser die ik in de trein had leren kennen, tegen die ook een beetje raar om zich heen zat te kijken. We snappen nog steeds niet waarom het er zo stil was, misschien omdat het maandag was.. Samen met Adrian ben ik een stukje de berg opgelopen en zo hadden we een prachtig uitzicht over het meer.
's Avonds heb ik lekker wat gegeten in eenklein restaurantje en was ik voor het donker thuis, want als vrouw alleen is het niet helemaal veilig op straat hier, en omdat ik de enige gast ben bij Elena had ik ook niemand om mee weg te gaan. Daarom vroeg naar bed gegaan en nu lekker fit aan het internetten!! Straks zie ik Caja weer die ook gisteren hier is aangekomen. We gaan samen Irkutsk in en vanavond stap ik alweer opde trein naar Mongolie.. spannend!!! Heb er erg veel zin. Ik weet niet zeker of ik in Mongolieinternetkan vinden, maar ik doe mijn best. En anders horen jullie weer wat van mij als ik in Peking ben aangekomen.
Ik geloof dat het gelukt is om foto's te plaatsen :)
Voor iedereen hele dikke kussen van mij!
Met die foto's is het zeker gelukt, ik heb ze inmiddels allemaal bekeken. Het is wel duiidelijk dat je inmiddels in een totaal andere wereld zit. De Trans Sib heb je dus achter de rug en zo te zien zie je er nog steeds gezond uit :-) Ik zou er inderdaad niet aan moeten denken om in zo'n flat te wonen. Dan hebben wij het hier toch maar luxe. Ik ben benieuwd naar je eerste indrukken vban het Oosterse Verre Oosten. Het ga je verder goed en tot lezens dan maar! Groetjes,
Hans
Heb je ons toch overtroffen met je vier dagen niet douchen!! Lekker he? Beetje wassen met wetties. Weet je nu weer hoe luxe en lekker een douche is, warm of koud maakt dan ook niet meer uit. Al is t te hopen dat je een warme douche hebt gehad, in die kou.
Doe de Mongolen de groetjes! :) We denken aan je.
En ohja, we vinden dat je al wel weer genoeg gezien hebt en best weer gezellig mag terugkomen!
Dikke kussen van ons!
Jo'tje!
Goed om weer een verhaal te lezen en te horen dat het goed met je gaat. Geweldig ook om foto's te zien, echt een heel andere wereld inderdaad...
Super dat je al zoveel nieuwe contacten hebt opgedaan. Zie je dat het je prima lukt?! :D Je bent ook gewoon hartstikke gezellig.
Doe rustig aan met de wodka (of juist niet...) en geniet optimaal!
Dikke kus,
Miek
WOEI! Mijn dag kán gewoon niet beter beginnen!! Een verhaal mét foto's van Jootje!! Ziet er allemaal fantastisch uit.. hoewel dat Irkutsk wel een beetje somber aandoet. Gelukkig snel weer opweg naar het prachtige Mongolie, kan niet wachten op die foto's en verhalen!
Hier is alles.. tja, vrij gewoon., haha! Wel heel druk! Zit nu dus in Groningen en ga vanavond weer terug naar Utrecht. Dan heb ik een afscheidsetentje bij Aatje.. BOEHOE! Die ga ik zondag alweer op Schiphol zetten, kom daar echt te vaak :( Verder was Cborg dus echt in het 8uur journaal met vette rellen! Bizar, maar dat heeft je mama al verteld. Oja, Patrick Swayze is overleden, weeer BOEHOE! Mijn Dirty Dancing/North&South-held :( Oja, deze week wordt ook bekend wie Gordon in de Toppers gaat opvolgen. Wist je uberhaupt al dat hij eruit was? Als afsluiter, vandaag is het Prinsjesdag.. zal vast wel allemaal niet veel goeds uitkomen. Mhh, zal ik ook een blog gaan bijhouden over het leven hier ;)
Ik ga weer aan het werk!! Nog steeds een blije KPN-er!! Mail je deze week ook nog wel even!!
Liefs XX
Hoi lieve lieve Jo,
Super leuk om te zien dat het goed met je gaat!
En super leuk om de foto's te zien!
Nog 10 dagen en dan ben ik jarig zonder jou...
Mis je wel heel erg...:(
Heel veel plezier nog en had ook graag de wodkaparty mee willen maken haha!
Dikke kus van Mark en mij
Hey Lieve Jo,
Super gaaf zeg allemaal, super dat het ook goed met je gaat.
We missen je wel heel erg. Heel veel plezier nog.
Kus Lot
He lieve Jo-tje,
mooi verhaal heb je er weer van gemaakt! Toch leuk om te zien hoe de andere kant van de wereld er uit ziet... Gelukkig gaat het allemaal goed met je! Nu maar opmaken voor de volgende treinreis?! Veel plezier en ik wacht weer op je volgende bericht, met foto's graag...
Kus T
Ey Stollie!
Leuk meid, dat het allemaal zo bevalt, ik ga zo de foto's even bekijken dus ik ben erg benieuwd. Bedankt voor je felicitaties nog trouwens, je zat helemaal goed!
Heel veel plezier met de yakmelk en de yurts :)
he meis
de foto's zien er vet uit. super leuk om te horen dat het goed gaat en dat je weer een aantal contacten hebt gemaakt.
have fun
Lieve Jo,
Leuk en fijn om weer wat van je te horen en je verhalen te lezen. Je komt heel wat mensen tegen in de komende maanden. Dat lijkt me ook heel gezellig. Met de een maak je dit mee en met de ander dat.
Klaas en ik gaan morgen voor het eerst naar dansles hahaha. Heb er wel zin in. Verder ben ik ontzettend druk op mijn werk. Aanstaande vrijdag hebben we sportdag met de kids en dat is een hele organisatie als je in de commissie zit, maar het komt vast goed.
Tot gauw en heel veel plezier!!!!
Klaas en Lin
Ha Lieve Jolise,
Wat een verhalen al. Tijdens mijn treinreis elke dag van Amersfoort naar Utrecht maak ik dit helaas niet mee.
Het lijkt mij wel wat een wodka feestje in de trein!!.
Mocht je ooit een Russische tolk nodig hebben vanuit Nederland weet dan dat ik een kennis heb die Russisch is.!!
Veel plezier verder en liefs vanuit Utrecht!!. NAnnie
HHOOII!!
Ik wou even HOI zeggen...!!
Laat elke dag je site ff zien op het werk dus vandaar!
Dikke kus
Ha Jolise, als je naar Ho Chi Minh wilt gaan, heb ik adres van Culemborgse familie die daar woont, en volgend jaar zomer bij ons komt logeren.
Ik kan hen vertellen, misschien wel leuk om te ontmoeten, lijken me leuke mensen met 3 kinderen .
Laat maar weten en ongeveer tijdstip.
Verder woont de zoon van een quiltster in Thailand, kan je als je zou willen vast ook terecht. Hij is met een Thaise getrouwd, ze hebben net eerste kindje.
We denken aan je; veel plezier, en zoals altijd, we wachten op bericht.
Kus, pa en ma
Heej lief Jo'tje!
Wat een verhalen zeg! Super! Heerlijk al die avonturen! Ik heb besloten om volgend jaar ook een treinreis te gaan maken, niet jouw treinreis, maar bv. van Parijs naar Milaan, die schijnt ook erg mooi te zijn! Ik kan me wel voorstellen dat 4 dgn in de trein wel erg lang is. Gelukkig dat je andere leuke mensen hebt ontmoet!
Nou meid, ik wacht met smart op je volgende verhaal
+ foto's! En....
GENIET!!!
Liefs Nik
Hoi lieve Jolise,
Je bent nog maar net onderweg en je hebt al zoveel leuke dingen te vertellen, tegen de tijd dat je terug bent heb je een boek (bestseller) geschreven, haha.
Ik hoop dat je een goeie reis hebt gehad naar Mongolië, ik heb een keer een documentaire gezien met Julie Roberts in Mongolië, wat een prachtig land. maak vooral veel foto's, kan ik er ook van mee genieten.
Nog veel plezier, en geniet vooral.
liefs
Nettie
Jo! Wat een avontuur nu al! Mongolië lijkt me geweldig, ook vanwege mijn roots daar natuurlijk :) Doe de kamelenkappers de groeten daar!
Vier dagen in de trein...wow, ik vind van Utrecht naar Maastricht al een hel. Is wel wat anders natuurlijk.
Ik blijf je volgen!