Van Moskou naar Singapore

Beijing

Hier weer een berichtje van een zweetende Jo in Vietnam! Ik ben hier vanmorgen met de trein aangekomen en ga me straks de stad Hanoi instorten. Maar eerst moet ik jullie vertellen over Beijing!

Veel gedaan in mijn 4 dagen Beijing. De eerste dag heb ik de Verboden Stad gezien. De ingang was een feest van herkenning, ik weet niet of jullie nog de reclame van Even Apeldoorn Bellen kennen? Die met al die mannetjes die met zijn allen de foto van Mao moeten vormen en dat net dat ene stukje tand ontbreekt... nou, daar was ik dus! De Verboden Stad was indrukwekkend mooi, veel oude gebouwtjes waar ook veel spulletjes tentoongesteld werden die daar vroeger gebruikt werden.

Die zelfde dag ook over Tiananmensqare gelopen en naar de Temple of Heaven geweest. De tempel was mooi om te zien maar wat ook erg leuk was om te zien dat er zoveel mensen in het park om de tempel heen zitten en daar allerlei activiteiten uitvoeren. Veel mensen zijn aan het Taitji'en of hoe je dat ook mag noemen, andere dansen met een soort lang lint, weer andere houden in een groepje een soort shuttle hoog met hun voeten... kortom, iedereen is bezig te bewegen. Erg leuk om te zien.

Afgelopen dinsdag ben ik met een tour naar de Chinese Muur gegaan, ik heb daar een hike van 8 km gedaan! Wat erg zwaar was omdat je soms erg stijle stukken op en af moest. Het was echt heel bijzonder om op die muur te staan, moest mezelf soms echt even stil laten staan om me te laten beseffen waar ik eigenlijk was. Het was een prachtige dag met een strakblauwe lucht dus ik heb alles erg goed kunnen zien. Aan het einde ben ik met een tokkelbaan de muur af gekomen, heel vet over een klein bergmeertje heen.

Ook ben ik een dagje naar het Summerpalace geweest. Een enorm park waar de royals vroeger vakantie vierden als het in de stad te warm werd. Mooi groot meer met echte chineese bootjes erop. Tegen de heuvel was een prachtig gebouw gebouwd, erg mooi om te zien.

Chinezen staan ook bekend om de rare dingen die ze eten. Dichtbij mijn hostel was de nightmarket. Een echte Chineze markt waar veel eten wordt verkocht. Ik heb daar wel 5 keer overheen gelopen en mijn ogen uitgekeken. Ze hebben kakkerlakken, maden, zeesterren, slangenen zeepaardjes op een stokje. De schorpioenen leven nog voordat ze in de frituur gaan en de pootjes bewegen nog vrolijk als je langsloopt. Thuis, in het veilige Nederland, had ik nog een grote mond, ik zal alles wel proeven. Maar als je dan echt die beestjes zo ziet liggen.. was echt een schijterd. Het raarste wat ik in China (in een sjiek restaurant) heb gegeten is ezel! Vond dat al heel wat. Ook heb ik uiteraard Pekingeend gegeten die ze zo aan je tafel voor je kwamen snijden. Later kregen we ook nog soep die van de restjes van de eend was getrokken. Erg lekker allemaal.

Iets wat minder fijn was aan China waren de Chinezen die onbeschaamd overal op straat keihard staan te rochelen en tuffen. Ik kon er niet aan wennen, maar het is hier heel normaal. Ook boeren en scheten (op je allerhardst) is helemaal normaal. Ze hebben tijdens de voorbereidingen op de Olypische Spelen geprobeerd dit de Chinezen af te leren maar helaas is deze gewoonte erin gebleven..

Nu ben ik dus in Vietnam. Gisteren hebben we de hele dag met de trein door het Karstgebergte gereden. Ik heb mijn ogen uitgekeken en weet nu zeker dat ik nog eens terug wil naar China. Je moet voor de grap eens Kartsgebergte op google intypen en de afbeeldingen bekijken... tis echt prachtig!

Dat tot nu toe! Ik heb weer foto's van China toegevoegd, dus kijken maar! Ik ga Hanoi verkennen, nieuwe stad, nieuwe dingen, nieuwe mensen. Ik ben benieuwd.

Dikke kus Jolise

Hans Schuts

In ieder geval hoeven we dus niet bang te zijn dat je ons in de toekomst bij de avonddienst vreemde dingen gaat serveren -) We houden het dus maar gewoon bij een bezorg chinees. Het is heel duidelijk, je verveelt je niet en je hebt de reis van je leven! Ik ben erg benieuwd naar de avonturen en foto's van je volgende stop. Groetjes, Hans

pa

Dag jolise. Mooie verhalen en leuke foto's.
Fijn dat je het naar je zin hebt, alleen die zin van dat je zeker weet nog een keer naar China te gaan kun je natuurlijk wel vergeten. Een keer zo'n reis vindt ik wel genoeg.
Veel plezier verder en kijk lekker rond en hou je goed.
Groeten en kus pa en ma

Rimalda

Hee Jolise! Ik heb al je verhaaltjes gelezen en wat klinkt het toch allemaal super!! Wat een ervaringen moeten dit toch al niet geweest zijn, en dan ben je nog lang niet klaar! :) Blijf genieten! =X= Rimalda

Wen

Hey Jo,
Ff snel een bericht van het werk...
Leuk verhaal weer maar sluit me aan bij Pa..!!
1X IS GENOEG!!! hihi!
Had je geen last van je ademhaling? of was het allemaal maar 'als of' in Frankrijk vroegen?? ;)
Vond het erg fijn om je ff te spreken!!! gister.
Tot horens maar weer...
Dikke Kus en de kaart was super !!!

Tessa

China echt iets voor mij hoor ik al.. In het openbaar heel hard boeren laten...haha!! Kom maar op ;)
Dag schattekind! Kus

Nicky

Haha, die reactie van Tess.. 'echt iets voor mij'... niet dus haha! Roggel roggel jakkie bah! Alhoewel ze natuurlijk wel haar grenzen heeft verlegd in het ranzige Afrika :)!

Ik zit hier weer op een zondags ontbijtje te wachten haha! Zo weer lekker de wei in! Moet in Nieuwegein, altijd gezellig!
Zoentje
PS Halong Bay looks magnificent!

T

Hey zwetende Jo,
Leuk weer wat van je te lezen. Fijn dat het goed gaat en doe je best met je verkenning in Hanoi!! Have Fun!!

Kus

Vincent Bartels

Hey Jo,

Ik zit zo een beetje je verhalen te lezen en je foto's te bekijken, damn wat ben ik jaloers! Ik vond mijn reis naar Thailand al indrukwekkend, maar dit is natuurlijk helemaal geweldig! Ik wil weer ook weg!
Nou geniet ervan en ik zie je wel weer op de bruiloft, dan kun je mij live jaloers maken!

Groetjes Vincent

wim

Dat eten is wat anders dan je peertje op de donderdag ochtend he . Ik geniet volop van je reis verhalen. Komt me allemaal een beetje bekend voor.
Maak er wat van.

Groeten Wim.

Nannie

Ha Jolise,
Het is echt leuk om je verhalen te lezen hoor.Wat een indrukken allemaal.
Tja over het boeren en scheten: ZIj zullen geen last hebben van kramp en zo denk ik! HAHA

Gister zag ik een heel andere foto voorbij komen. Je staat prachtig in het jubileumboek van SHN!
Voor eeuwig vastgelegd in woord en beeld in een boek.
Veel plezier weer.Groetjes en liefs Nannie

WEN

Hey Jo de Po,

Hoe is het met je??
Moest aan je denken...
Hier in NL is het echt hollands weer geworden..:(
Donker, regen en koud!
Maandag gaan pa en ma ook op vakantie en ben ik helemaal alleen in dit koude landje...
(ik heb natuurlijk onze brother nog en Murk maarja..)
Als jullie nou even een paar warme zonnestraaltjes sturen hierheen zou ik zeer op prijsstellen!

Love you dikke smakkerd mij