The Loop, Tadlo en Don Det
Sabaideeee!!!
Ik zal jullie weer even op de hoogte brengen van wat ik allemaal heb beleefd. Vanuit een regenachtig Pakse kom ik internettend mijn laatste dagje in Laos door. Een goed moment om deze site weer bij te werken dacht ik zo!
We waren gebleven in Vientiane waarna Sandra, Maxine en ik de bus naar Tha Khaek hebben gepakt. Tha Khaek is het start- en eindpunt van The Loop. Een route van bijna 500 kilometer door het binnenland van Laos. Wij drieen hebben deze tour op de motorbike afgelegd. En alledrie een eigen motorbike!! Na wat geklungel in het begin (we kregen namelijk geen makkelijke automaatjes maar kregen de stoere bikes waarbij je zelf moet schakelen enz.) reden we al snel als drie stoere bikerchicks door het prachtige landschap van Laos. In drie dagen tijd hebben we het rondje helemaal gereden. Soms net voor het donker werd, soms net daarna maar we kunnen in ieder geval zeggen dat we het er zonder kleerscheuren vanaf hebben gebracht. Alleen Maxine is 1 keer de goot ingereden en kwamen we 1 keertje zonder petrol te zittenmaar hebben we verder alleen maar een fantastische tour gemaakt. Het leuke van de route is, is dat het door verschillende landschappen gaat, door bergen, rijstvelden, kleine dorpjes maar ook over rotsweggetjes of gewoon lekker asfalt. Onderweg hebben we van alles gezien zoals een lagune waarin we natuurlijk een duikje hebben genomen maar ook een enorme grot of eigenlijk een ondergrondse rivier waarop we een boottocht van 2,5 uur hebben gemaakt. We sliepen in de kleine dorpjes. De tweede nacht gewoon bij mensen thuis wat het erg bijzonder maakte, samenmet hen hebben we gegeten en de avond door gebracht. Hoe kleine en armmoedig de dorpjes ook zijn, overal hebben ze tv's en mobieltjes. Zo kwam het dat we die avond met deze familie ook naar de opening van de SEA (South East Asia)-gameshebben gekeken. Dit zijn de Olympische Spelen maar dan alleen voor zuid-oost Azie en wordt dit jaar voor het eerst in Laos gehouden. Iedereen in Laos is megatrots daarop en volgen de spelen dan ook op de voet. De opening zag er super mooi en professioneel uit, net de echte Spelen!
Na drie dagen op de motorbike kwamen we moe maar goedgehumeurd en goedgebruindterug in Tha Khaek. We waren super trots dat wij deze route maar mooi met drie meiden hebben afgelegd! Omdat we zo moe waren hebben we maar meteen een nachtbus gepakt, slapen konden we namelijk overal. Maar rond05.00 uur 's nachts werd ik wakker gemaakt door Maxine en Sandra, de bus was al in Pakse gearriveerd terwijl wij dachten dat 'ie tot minstens 7 uur zou rijden. Stonden we daar, midden in de nacht (naja, de zon kwam al op..) op een verlaten busstationnetje in de kou. Gelukkig konden we om 07.30 uur de eerste bus naar Tadlo pakken. Tadlo is een klein plaatsje in het zouden van Laos. Maar weinig backpackers gaan deze kant op maar wij wilden het graag zien. Aangekomen in Tadlo komen we inderdaad tot de conclusie dat het er erg stil is. Met z'n drietjes maken we een wandeling door de omgeving. Onder andere zien we een aantal watervallen. Als we op een gegeven moment langs een klein dorpje komen worden we door drie kleine jongetjes meegenomen hun dorp in. De nemen ons mee naar de rivier achter het dorpje waar op het land iedereen (ook de allerkleinste kinderen) aan het werk zijn. Het ziet er prachtig uit! We lopen tussen de landjes door achter de jochies aan. We klauteren over grote keien en vragen ons steeds meer af waar ze ons mee naar toe nemen. Op een gegeven moment komen we aan bij wat in het regenseizoen een enorme waterval moet zijn, maar wat nu zo goed als droog staat. Grote rotsen en prachtige planten. De jochies duiken het water is wat er nog wel ligt. Echt een plek wat je anders nooit gevonden zou hebben. We nemen onze gidsjes mee naar het winkeltje in het dorpje en ze kiezen alledrie een flesje Pepsi. We kopen ook voor ieder een pen omdat de schoolspullen hier voor de meeste dorpsbewoners te veel geld kost. Dat maakt het dan toch weer bijzonder om naar de plekken te gaan waar niet alle toeristen ook komen.
Na Tadlo vertrekken we richting de 4000 Islands in het zuidelijkste zuiden van Laos. Hier splitst de Mekong zich in allerlei kleine riviertjes waardoor erkleine eilandjes ontstaan. Wij verblijven op het eilandje Don Det. We slapen in een bungalowtje aan het watermet ons eigen hangmatje om lekker in de lezen of om van het uitzicht te genieten. Overdag is het heet hier, we merken duidelijk dat we weer op de hoogte van Bangkok komen. Daarom zwemmen we veel in de Mekong.Opeens herinnerde ik me, terwijl Sandra en ik lekker aan het afkoelen waren in het water, dat de dokter van wie ik mijn injecties kreeg mewaarschuwde voor hetzwemmen in het water van Laos. Beter nietdoen zei ze... terwijl ik de afgelopen maand alleen maar in het water heb gelegen voor m'n gevoel. Dit kreegme dus niet het water uit (want nu maakt het toch niet meer uit..), maariets anders deed dat wel. Nadat we eerst een dode kikker (een heeeeeele grote) uit het water hadden gevist en lacherig op zoek gingen naar de wormpjes in het water (waar de dokter me dus voor gewaarschuwd had) zien we opeens op nog geen meter afstand een slang voor onze neus voorbij zwemmen. Dat was even schrikken geblazen en gillend zwommen we als maloten naar het strandje om zo snel mogelijk het water uit te klimmen. Brrrr... misschien maar beter niet meer zwemmen in Laos dan. Helaas was het de volgende dag we snikheet en lag ik alsnog in de Mekong, maar dan op een plek waar meer mensen zwommen en alle beesten hopelijk afgeschrikt werden..
Naast kikkers en slangen heb ik ook nog Irrawaddy dolfijnen in het water ronddom de 4000 eilanden gezien. En dat was prachtig! In een longtailbootje voeren we in de namiddag het water op en dreven daar een uur over het water. Ik heb een heleboel dolfijnen om ons heen zien zwemmen maar helaas kwamen ze nooit dichtbij genoeg om er een goede foto van te nemen. Ik heb een aantal foto's met een vin of een rug van een dolfijn erop maar het is net iets te ver weg. Toch was het prachtig om deze beesten rond te zien zwemmen in deze prachtige omgeving. Veel leuker dan in het Dolfinarium als je het mij vraagt. 5 dagen hebben we lekker op Don Det gespendeerd, we hebben gefietst, gezwommen, gewandeld, gelezen ende zon aanbeden. 'sAvonds aten we meestal bij zonsondergang die hier echtsuper mooi is. Natuurlijk hebben we ook hier de SEA-games een beetje gevolgt en waren we natuurlijk Laos supporters. Ook hier is voetbal het belangrijkst en staat dan ook het meeste aan. Helaas heeft Laosin de halve finale van Maleisie verloren, maar iedereen was al helemaal in de wolken dat ze het zo ver hadden geschopt.
In Don Det hebben Maxine en ik ook afscheid genomen van Sandra die nu twee weken in Cambodja rondreist. Gelukkig zien we haar eind december weer op de Full Moon party met oud en nieuw. Op dit moment zit ik in een regenachtig plaatsje genaamd Pakse waarvandaan we morgen met de bus naar Bangkok vertrekken. De komende twee weken verblijf ik op de Thaise eilanden en ga ik genieten van zon, zee, strand en nog veel meer! Ik vier kerst op Koh Tao waar ik ook mijn PADI duikcursus ga doen, oud en nieuw zoals hierboven benoemdop KohPhangan tijdens de Full Moon party wat een geweldigfeest moet worden. Heerlijk, kijk er erg naar uit!
Ik leesook dat er bij jullie vandaag sneeuw ligt!Cool! Wat een gek idee zeg, dat ik hier in de hitte zit en jullie in de sneeuw! Hopen op een witte kerst dan maar, jullie sneeuw, ik wit zand!
Dikke kus Jolise
Hee jolise,
ik wens je de witte kerst toe op de 4000 islands. Heb even gegoogled en ziet er zeker goed uit! Een spetterend nieuwjaar op de fullmoon party! en natuurlijk een dikke knuffel voor de stoere reiziger/moterchick/waterrat :)
Gelukkig weer een nieuw verhaal. Ik had vanmiddag gepland om jou een mail te sturen. Heb je mn sms trouwens nog ontvangen? Geweldig stoer verhaal weer. Echt moeilijk lijkt me om op een schakelbrommer te rijden. Jij ervaren coureur.
Voorlopig reis je dus nog samen met Maxine, gezellig hoor.
Ben jaloers op de oud en nieuw plannen. Hoe geweldig feest moet dat zijn zeg? Nicky en jij zitten op NYE beiden in het buitenland en ik gewoon in dit kikkerlandje... heel zielig he?
Dikke zoenen en ik ben stinkend jaloers op jouw witte strand. Sneeuw is mooi maar je raadt het al, het hele land weer op zn kop. Wij Nederlanders zijn hier niet goed genoeg op voorbereidt.
Kusxx
Hey Jolise,
Mooi verhaal hoor! Zo grappig om je verhalen te lezen en daarbij wetend dat ik het allemaal nog ga ervaren. Nog wel een vraagje: wat voor gedoe is het dan bij de grens van cambodja en laos? Ik wil namelijk niet eerst naar Thailand. Is het dan misschien makkelijker om hier in Vietnam een visum voor laos aan te vragen?
Nou goed, geniet van je komende weken. Klinkt echt TE relaxed! Ik zit vanaf morgen in de Mekongdelta (zonder tour) en oud en nieuw op Phu Quoc Island. Geen full moon party, maar wel wit strand :D
Have fun!
Schatje!!
Tot snel he?! zie je op de fullmoon party!!!!
Haha ik wil ook!
Veel plezier! dikke kus!
HAi lieve stol,
Wat een geweldig verhaal.
Ik moet zeggen dat ik telkens wel erg jaloers ben op al je mooie verhalen. Heel erg bijzonder dat je het allemaal mee mag maken!
Je heb ook al weer prachtige en gave activiteiten voor je liggen! Heel veel plezier met alles en pas goed op jezelf he! ( klinkt wel een beetje oubollig :) Dikke kus Lous
Wees maar blij dat je niet in de sneeuw zit hier, want het hele land (Lees: NS en snelwegen) was weer in rep en roer. Haha...
Meid, ik ben jaloers op je verhalen. Wat maak je een hoop mee! Ik vind je onwijs stoer.
Alvast een hele fijne kerst, we denken aan je!
Liefs
Heel veel sneeuw gevallen!! Op sommige plekken zak je tot over je enkels weg in de sneeuw. MOOI!
Hey Jo!
Leuk om weer wat van je te horen! Klaas en ik wensen je alvast een hele mooie kerst een een gelukkig nieuwjaar!! Geniet nog van je reis. Dat zal vast lukken en dan zien we je in het nieuwe jaar!
Dikke knuf van ons.
Erg leuk weer Jo'tje! Gedraag je een beetje daar he :)
Jo! Ik denk zoooooveel aan je! Ben erg benieuwd hoe je kerst was en wat je met de jaarwisseling gaat doen!
Hou ons op de hoogte...
xxx
Ik heb weer genoten van alle avonturen. Wat jij toch allemaal uitvreet!! Van harte een heel goed en gezond 2010
Josterrrrrr,
haha leuk smsje van je!!! Goed dat het bevallen is, de video... Je foto's zijn weer ontzettend mooi, wat maak jij allemaal mee zeg!!! geniet er nog even van, want de tijd gaat nu vliegen. Have fun op je full moon party...
Heb nog een verrassing voor je, maar die krijg je laterrrrrrrrrrrrrrrr...
ciao en kus van Nik en ik
Hoi Jolise
Ik volg je af en toe. Ik vind je erg stoer en erg leuk om je verhalen te lezen en je fotos te zien. Ik wens je een heel goed en gezond 2010. Vandaag erg koud en het wordt nog kouder.